Ordspråket temet nosce

Skrivet av Ken Ho

Temet nosce är en latinsk översättning av sin grekiska motsvarighet som skrivits på ett tempel i Delphi som vigs åt goden Apollo. Ingen vet precis vem som har populariserat ordspråket. Troligtvis brukades det av folket som sen tillskrev detta till olika kända visa män, liksom Chilon av Sparta. Dessutom är ordspråkets användande olikt vid olika tidpunkter och kändisar. Sina betydelser skiljer sig åt i olika kontexter.

Det sägs att ordspråket ursprungligen användes för att påminna om att alla människor är dödliga och således får vara blygsamma. Sålunda liknar det på det andra latinska ordspråket memento mori, vilket betyder att ´minns att du ska dö!´ Men den kändaste studenten av Socrates, Plato, som numera anses vara grundaren av den västerländska filosofin, användes ordspråket annorlunda. Han lade tonvikt på människornas självutveckling som möjliggörs genom att vi får kännedom om oss själva. Temet nosce är därmed en utmaning till introspektion, så att vi kommer närmare vårt själslivet. Genom självkännedom får vi den möjlighet att utveckla oss själva, så låter det.Att få kännedom om sig själv använder jag med den positiva betydelsen. Det är viktigt, tycker jag, att upptäcka vad för en person du är, för att välja riktigt i livet. Vad som är nyttigt för den ena kan vara giftigt för den andra. Således är temet nosce ett viktigt ordspråk för att leva lyckligt.

Att få kännedom om sig själv använder jag med den positiva betydelsen. Det är viktigt, tycker jag, att upptäcka vad för en person du är, för att välja riktigt i livet. Vad som är nyttigt för den ena kan vara giftigt för den andra. Således är temet nosce ett viktigt ordspråk för att leva lyckligt.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s